Zgodovina

Zgodovina 2017-09-25T18:40:12+00:00

Zgodovina

Za ustanovitev društva je bil ključnega pomena slovenski prevod Jungove knjige Človek in njegovi simboli (prevedla Ana Jelnikar, Mladinska knjiga, 2002). Ob predstavitvi knjige je bilo v Ljubljani organizirano predavanje, na katerem je kot članica IAAP (International Association of Analytical Psychology) sodelovala britanska jungovska analitičarka Margaret Wilkinson. Nekateri udeleženci predavanja so izrazili željo, da bi se pogosteje srečevali, in tako so se začeli neformalno dobivati. Nastalo je društvo, ki je leta 2008 dobilo status razvojne skupine (»developing group«) pri IAAP, ki je krovna mednarodna zveza za analitično psihologijo.

Margaret Wilkinson je bila vse do leta 2014 vezni člen med slovenskim društvom in mednarodno zvezo; nadomestil jo je dr. Stefano Carta. Prvi predsedniki SZAP so bili Borut Škodlar, Urša Mrevlje Lozar in Tinkara Pavšič Mrevlje.

Na sobotnih srečanjih so doslej predavali: Margaret Wilkinson, Joe Cambray, Stefano Carta, Ana Bravesmith, Judith Woodhead, Eva Pattis Zoja, Maurizio Gasseau, Jože Magdič, Tine Papič, Tinkara Pavšič Mrevlje, Breda Biščak, Urška Ajdišek, Matjaž Regovec, Martin Schmidt in drugi.